Günümüzde orta ve büyük ölçekteki işletmelerin ihtiyaç duyduğu sunucu miktarları sürekli artmaktadır. Önceden işletmeler 1-3 arası sunucu ile ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılarken, artık bu sayı şirketin yapısına göre katlanarak çoğalmaktadır. Şirketler bünyelerinde, e-ticaret, e-mail, web uygulama, güvenlik ve kurumsal uygulamalar gibi işler için sunucular çalıştırmaktadırlar. Sunucu sayısı arttıkça doğal olarak bu cihazların bakım ve destek masrafları, elektrik giderleri, daha kapasiteli UPS’ ler, daha büyük sistem odaları, daha çok soğutma, güvenlik gibi ihtiyaçlar ve giderler de doğmaktadır
Diğer yandan BT yöneticileri bu yoğun iş uygulamalarının olmadığı sunucuları tek tek gözlemlediklerinde işlemci ve Ram kullanımlarının çok yüksek olmadığını, ortalama %20 seviyesini geçmediğini fark etmektedirler. Burada ciddi bir kaynak kullanımı israfı gözlemlenmektedir.
İşte bu noktada, kaynaklarını verimli kullanmak felsefesini uygulamak isteyen kurumlar için, sunucuları daha az sayıda fiziksel makine veya makineler üzerinde sanal ortamlar oluşturma teknolojisi önem kazanmaktadır.
Uygulama ve kullanıcı bilgisayarı tarafında da, sanallaştırma çözümleri bulunmaktadır.
Sanallaştırmanın Başlıca Avantajları;